Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Intre Freud si Hristos

Savatie Baştovoi, tânăr ieromonah, are vorba bine articulată în demonstraţia logică, de bun-simţ, izvorâtă din iubirea de viaţă pe care tânărul ieromonah-scriitor o numeşte perpetuă, căci din ea lipseşte moartea.

Am citit a şasea ediţie Între Freud şi Hristos editată la Casthisma, Bucureşti 2008 cu interes şi plăcere, cu mirare şi împotrivire, cu gând slobod(liber) şi cu spaimă. Am citit despre ceea ce nu prea am timp şi, mai ales, har să cuget în viaţa de zi cu zi. Cartea are în cuprinsul ei câteva eseuri despre Freud şi Hristos, nu un paralelism dar, în orice caz, o punere faţă în faţă a celor două concepte.

Prezentei ediţii, autorul i-a adăugat eseurile: Valenţele freudiene ale artei contemporane şi Teoria subconştientului, un plagiat târziu, o viziune pertinentă şi foarte la zi.

O carte pe care am citit-o cu uimire, poate şi datorită prejudecăţilor involuntare, referitoare la elementul dogmă care pe mulţi dintre noi, chiar şi cei care avem, să zicem o anume bunăvoinţă sinceră pentru asemenea subiecte, ne îndepărtează oarecum de esenţa şi profuzimea unor priceperi mai ample.

Autorul e ancorat în conceptul de agora şi cel de chilie atât de natural încât, mărturisesc cu toată sinceritatea, au fost câteva momente, în timpul lecturii, când mi-am dat seama cât de subţire e libertatea omului care se îmbată cu un asemenea concept. Am realizat că la fel ca şi în cazul abstinenţei(analizată în detaliu), pentru obţinerea libertăţii există mai multe trepte.
Nu voi analiza eseurile, căci ele însele sunt pilule concentrate de idei şlefuite perfect ca nişte diamante cu multe carate.Voi da totuşi un citat despre trup, aşa cum este el văzut de autor: “Trupul nu este o jucărie cu care te joci până o strici.Trupurile noastre sunt ca un fel de peşteră din Alibaba şi cei patruzeci de hoţi. Spunem: Sesam deschide-te!, când intrăm, iar, după ce ne îmbătăm de ceea ce vedem acolo,uităm parola şi nu mai ştim să ieşim.” Şi se continuă cu demonstraţia despre suflet, fără de care suntem doar păpuşi gonflabile…

Informaţie susţinută, o anume eleganţă a scriiturii, o logică aparent fără cusur, umor, un stil pontos care încălzeşte colţurile reci ale conceptelor analizate, fac din această lectură ceva util, sănătos, menit să amplifice starea de armonie, de forţă interioară, dorinţa de cunoaştere în limitele dimensiunii noastre.

Despre Savatie Baştovoi aici.

ori http://savatie.trei.ro/

autor Catia Maxim

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: