Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Cronicile Wardstone – Joseph Delaney

Acum câteva săptămâni am descoperit o serie de cărţi, şapte la număr, dintre care am citit până acum şase, scrise de autorul britanic Joseph Delaney. Povestea se bazează pe întâmplările din copilăria autorului, mai mult sau mai puţin reale, care cu ajutorul imaginaţiei bogate a britanicului, capătă un succes nemărginit în inimile tuturor copiilor care au citit măcar una dintre cărţile lui.

Personajul ce se află în centrul tuturor acţiunilor este Thomas J. Ward, fiul unui fermier şi al unei femei exotice, misterioase, cel de-al şaptelea fiu al unui al şaptelea fiu, care este dat în ucenicie Vraciului Comitatului, John Gregory.

Joseph Delaney dă o cu totul şi cu totul altă faţă îndeletnicirii de vraci, în viziunea lui acesta fiind principalul dator să înlăture Întunericul din ţinutul de care aparţine şi pe care îl serveşte, toate acţinile petrecându-se in secolul al XVII-lea.

Supus unor probe mai grele sau mai uşoare, în primele luni de ucenicie, Tom se descurcă bine dar se împrieteneşte cu cine nu trebuie, făcând promisiuni unei fete cu pantofi ascuţiţi, pe nume Alice, exact aşa cum Vraciul îl învaţase să nu facă.

Aşa ajunge să o elibereze pe Mama Malkin, o vrăjitoare ţinută într-unul dintre puţurile din grădina Vraciului, fără să-şi dea seama şi să fie la un pas să-şi piardă viaţa, fiind însă salvat de fata cu pantofi ascuţiţi, ce îi ajunge cea mai apropiată prietenă. Din păcate pentru cei doi,  fata este nevoită să plece la o mătuşa, rămânând fără familie datorită victoriei Vraciului şi a lui Tom împotriva Mamei Malkin, dupa ce i-a atacat familia lui Tom.

În următoarele luni, Tom si Vraciul pleacă la Priestown, la înmormântarea fratelui Domnului Gregory, unde o găsesc pe Alice acuzată de către Inchizitor de vrăjitorie, ameninţată cu arderea pe rug, mătuşa sa fiind omorâtă prin înecare, datorită suspiciunilor Inchizitorului că aceasta este o vrăjitoare, femeia fiind complet nevinovată, înecându-se atunci când a fost aruncată în râu.

Cei doi încearcă să o salveze pe fată şi în acelaşi timp să înfrângă Urgia, un monstru ascuns în catacombele oraşului, toate datorită ambiţiei Vraciului de a înfrânge blestemul vrăjitoarelor din Pendle, şi anume de a muri singur în catacombele oraşului Priestown.

Făcând mici şiretlicuri vrăjitoresti Alice îi salvează pe Tom şi pe Vraci din ghearele Urgiei.

În lunile ce se succed întâmplării cu Urgia, Vraciul, Tom şi Alice se duc in Sudul Comitatului, la casa de iarnă a Vraciului, respectiv la casa unor prieteni de-ai lui din apropiere.

Aici Tom face cunoştinta cu Meg Skelton, o vrăjitoare lamia de care Vraciul este îndrăgostit şi pe care o cunoaşte încă din tinereţe, ţinând-o închisă în pivniţa casei lui de iarnă pe perioada anului, iar iarna împreună cu el şi ucenicul lui în casă, încercând s-o facă să-şi piardă memoria şi îndeletnicirea de vrăjitoare.

De asemenea îl cunoaşte şi pe un fost ucenic al vraciului, necromantul Morgan, care vrea să trezească spiritul iernii, Golgoth, şi deşi îl convinge pe Tom, folosindu-se de sufletul tatălui său mort, să-i aducă o carte cu incantaţii şi chiar reuşeşte să-l invoce parţial pe Golgoth, Tom reuşeşte sa scape şi de această dată cu ajutorul lui Alice.

În loc să se întoarcă la Chipenden, la casa Vraciului, cei trei se duc la Pendle, datorită unei aşa-zise întruniri între vrăjitoare care vor să-l invoce pe Diavol.

Înainte să se întoarcă în Estul Comitatului, Alice şi Tom se duc să ia cuferele mamei lui Tom, pe care aceasta i le-a lăsat moştenire, împreună cu camera în care se aflau, înainte de a muri tatăl său, dar găsesc casa golă, mama lui Tom plecând în Grecia, iar fratele, cumnata şi nepotul ucenicului fiind răpiţi de clanul Malkin, alături de cuferele mamei lui Tom şi duşi în turnul lor de pe Dealul Pendle.

Cele trei clanuri din Pendle se reunesc, şi contrar conflictelor lor continue se unesc pentru o singură cauză. Unul dintre clanuri o răpeşte pe Alice, ea trăgâdu-se din celelalte două clanuri, rivale familiei Mouldheel, dar Tom o salvează, având parte de multe peripeţii.

Sub multele crime din comitat, se ascund alte secrete legate de Vraci, de familia lui Tom şi de familiile din care se trage Alice, toate având un punct comun, şi anume invocarea Diavolului.

Atacarea Turnului Malkin este aparent victoria clanului Mouldheel, dar datorită surorilor lamia ale mamei lui Tom, Vraciul, Alice si Tom câştigă şi această bătălie eliberând familia ucenicului şi punând stăpânire pe Turnul Malkin.

Până atunci Mouldheel nu doriseră prea mult să se alăture alianţei, dar intrigate de victoria celor trei, se hotărăsc să ajute celelalte doua clanuri să invoce Diavolul pentru a-l urmări, timp de câteva zile în care le va fi supus, pe Tom Ward, ucenicul Vraciului, şi fiul mamei sale.

Toate aceste întâmplări culminează cu invocarea Diavolului, care îl urmăreşte pe Tom timp de câteva zile, iar odată ajuns la fermă se mai întâlneşte şi cu vrăjitoarea asasină, Grimalkin, pe care reuşeşte s-o învingă necinstit cu ajutorul unei şmecherii pe care nici mama, nici magistrul său nu ar fi acceptat-o vreodată.

După ce Diavolul pleacă, ducându-se să pustiască lumea, Alice şi Vraciul îl iau pe Tom din camera mamei sale ce îi fusese refugiu în timpul atacului Diavolului.

În următoarele luni Vraciul îl trimite pe Tom să studieze cu un alt vraci, Bill Arkwright, care deşi are metode mai dure de lucru, reuşeşte să-l înveţe multe lucruri importante pe Tom, mai ales să înoate şi să lupte, aflându-se în ţinutul vrăjitoarelor de apă.

Dar Diavolul, are un scop propriu de a-l învinge pe Tom, pentru a câştiga stăpânirea lumii, mama lui Tom priponindu-l să nu-l poată omorî, aşa că o trimite pe Morwena, fiica sa, după el. Aceasta încearcă să-l ucida pe Tom de mai multe ori, şi de asemeni pe Vraci şi pe Alice, dar nu reuşeşte, prinzându-l doar pe Bill Arkwright.

Cei trei îl salvează, ajutaţi de Grimalkin, care acum este de partea lor, salvându-l chiar pe Tom odată de Morwena, ajutându-l s-o înfrangă, şi promiţăndu-i un cadou pentru când va fi ziua lui şi va împlini paisprezece ani.

Deşi scapă de câteva ori de Diavol, Alice făcând un ulcior cu sânge pentru a-l salva pe Tom, un adevăr crud li se arată tuturor şi anume că Alice este una dintre fiicele Diavolului, Osoasa Lizzie fiind mama ei care, pentru a-l îndepărta pe Diavol de ea, i-a făcut o fiică, ce a fost predestinată să ajungă vrăjitoare şi să aparţină Întunericului.

Vraciul o izgoneşte pe Alice, dar câteva luni mai târziu mama lui Tom îl cheamă în Grecia pentru a o ajuta cu una dintre vechile zeităţi, Ordeen, chemând în ajutor de asemenea şi cele trei clanuri de vrăjitoare din Pendle, pe Alice şi pe Bill Arkwright.

Vraciul nu este de acord cu hotărârea luată de Tom de a o ajuta pe mama sa şi de a se alia cu Întunericul, Diavolul devenind stăpânul lumii odată ce Tom ar fi aparţinut Întunericului, dar realizând că totuşi o alianţă cu Întunericul mai mic împotriva Întunericului cel mai mare, este ultima şansă de a nu da naştere unei epoci a Întunericului imediate, acceptă invitaţia mamei lui Tom de a pleca în Grecia pentru a o ajuta.

Aici Tom are parte de multe surprize, aflând că mama sa este Lamia cea Dintâi, şi luptându-se alături de foştii duşmani, o înving pe Ordeen totuşi, cu preţul a multor vieţi, dintre care câteva vrăjitoare, din fiecare dintre cele trei clanuri, Bill Arkwright şi mama lui Tom, care moare în luptă cu Ordeen în forma sa finală de lamia.

Cei trei, Vraciul, Alice şi Tom se întorc la viaţa lor normală de la Chipenden, cei doi tineri păstrând totuşi secret faţă de Vraci legământul lor prin ulciorul de sânge, ce-i împiedică să se despartă vreodată, dar care aparţine Întunericului, continuându-şi fiecare pregătirea.

După cele scrise mai sus abia aştept să citesc cărţile ce vor urma, care mă fac cât se poate de curioasă.

Împletind realul şi irealul, Joseph Delaney realizează în această serie de cărţi echilibrul dintre bine şi rău, lumină şi întuneric, un echilibru precar, ce este exprimat prin alianţele sau rivalităţile dintre vraci, vrăjitoare, zeităţi şi Diavol, în cele din urmă dovedindu-se că Întunericul are întotdeauna şi o parte luminată, fie ca unii vor să creadă asta, le este demonstrat, sau pur şi simplu din principiu nu vor să accepte acest fapt..

Deşi la început cărţile mi s-au părut puţin „trase de păr”, fiind fragmentate întâmplările în aşa fel încât cititorul clasic să-şi dorească să le citească, am ajuns să fiu fascinată de micile lucruri simple care ori le fac viaţa grea eroilor cărţilor, ori îi ajută şi care întotdeauna decid soarta tuturor.

Cred că este o lectură de vacanţă minunată şi îi îndrum şi pe alţii să citească aceste cărţi, căci vor fi uimiţi de cât de mult adevăr poate fi ascuns în întâmplările magice si ireale.

Autor Agatha Cristiana Georgescu,

 

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: