Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Un scriitor ardelean în Țara Sfântă

Primesc o carte  de mare frumuseţe, de oriunde o priveşti, cum o citeşti, cum o simţi cu sufletul – „În umbra măslinilor” de Alexandru Anca ( Ed. Limes – Cluj, 2010). Despre autor am mai scris. S-a născut la 13 iunie  1922, fiu de avocat,  mama  cu antecesori polonezi şi maghiari,  în anii ocupaţiei maghiare a studiat Dreptul la Cluj,  scrie la „Tribuna Ardealului”, protestează  împotriva unor provocări ale  oficialilor unguri ( ca  practicant greco-catolic), alături de Francisc Păcurariu, ş.a. A fost deţinut la Someşeni, apoi  deportat în Ungaria şi Germania. A revenit în patrie, în 1946. A colaborat  la Tribuna  Nouă, Făclia Ardealului, dar în anii 50 este izgonit din presă ca fiu de chiabur.  A lucrat timp de 30 de ani, ca tehnician la Radio Bucureşti. A publicat poezii la „Luceafărul”, „România  literară”, a fost remarcat, îmi amintesc  de poeziile sale din anii 60. În 1988 emigrează în Israel , împreună cu soţia sa, Erna şi familia. Colaborează la principalele publicaţii de limba română. Este autor al mai multor cărţi – „Destin ardelenesc”, „Din Bucureşti în Ţara Făgăduinţei” (prefaţă  dr. Gh. Bodea), „Din primăvară  până-n toamnă” ( versuri, prefaţa de  poetul Lucian Gruia, nepot). .Robert Schwartz din Israel scrie – „Alexandru Anca şi-a scris biografia cu migala devărului”. Poetul Andrei Fischof remarcă şi el  grija faţă de adevărul istoric, a autorului.

„Naturaleţe, căldură, seninătate” , comentează  Maria Magdalena Diaconu din Cluj. „În romanele sale  depănarea amintirilor curge ca o baladă a lui Ciprian Porumbescu, pe care autorul o cânta în tinetreţe, când era violonist  în formaţia liceului  „Andrei Mureşan” din Dej”, scrie Lucian Gruia. .

Un pod al fraternităţii umane este  moştenirea literară oferită de Alexandru Anca. Câţi nu au scris despre el ?  Mircea Popa, Ion Cristofor, Dumitru Micu, Tania Lovinescu, Adrian Riza, Valeriu Negru, Felicia Antip,  Solo Har-Herescu, Teşu Solomovici, Carol Isac, Shaul Carmel, Ion Horea, David Shlomo, ş.a. Bunic, străbunic, Alexandru Anca nu oboseşte să facă  drumul  de la Hadera la Dej, el are două familii, una în Israel, alta în România. O singură operă – dedicată prieteniei  evreo-române.

autor Boris Marian

Anunțuri

Single Post Navigation

2 thoughts on “Un scriitor ardelean în Țara Sfântă

 1. Misto blogul,
  Scriu si eu cateva poezii ,poate a intereseaza.
  As dori si eu niste pareri de la niste persoane mai avizate.
  blogul meu este
  http://cazacupaul.blogspot.com/

  va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: