Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Dublă lansare sub semnul lui Coşbuc – Menuţ Maximinian

Cenaclul „George Coşbuc” al Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa a lansat în şedinţa pe februarie două volume de versuri. Liviu Ioan Mureşan propune, prin intermediul Editurii Stud IS din Vatra Dornei, o întâlnire cu „Poeme de nişă”. Despre carte au opinat preşedintele cenaclului, Ion Moise, şi poetul Alexandru Cristian Miloş, care au subliniat că poetul face parte din generaţia de schimb a cenaclului, având deja un drum al său, versurile surprinzând prin generozitatea cu care abordează temele moderne, tradiţionalul având din când în când câte o zvâcnire, pentru a pune amprenta acolo unde este „prea puţină lumină”. Una dintre cele mai frumoase poezii este „Destăinuire curată”, în care păcatul devine părtaş la mântuire: „păcatul a intrat în biserică/ pentru prima dată/ privea mirat icoanele şi le simţea privirile curioase/ a îngenuncheat în faţa altarului/ şi a pus mâna pe Biblie”. Poetul a citit versuri din creaţia sa, lăsând apoi loc interpretării critice din partea scriitorilor Emil Dreptate, Virgil Raţiu, Olimpiu Nuşfelean. În partea a doua Aurel I. Borgovan ne-a făcut cadou, la 71 ani, volumul „Borgovenisme proaspete”, apărut în Colecţia „Lirik” a Editurii Karuna. Cartea prezintă, în ordine alfabetică, o serie de epigrame-borgovenisme, care oglindesc spiritul acestor zile, după cum remarca în prezentare scriitoarea Marilena Toxin. Traşi pe alocuri de urechi, politicienii şi cei care conduc destinele ţării sunt văzuţi de poet într-o viziune proprie. Un nou volum care se adaugă celorlalte şase cărţi din biblioteca personală a unuia dintre decanii de vârstă ai scriitorilor bistriţeni, Aurel I. Borgovan, după cum afirma şi jurnalistul Ioan Lazăr. Au fost prezenţi scriitorii Suzana Deac, Ionela Nuşfelean, Lucreţia Bucur, Ovidiu Pojar, Victor Ştir, Traian Parva Săsărman, directorul Alexandru Câţcăuan, artistul plastic Gheorghe Toxin. Discuţiile aprinse aspura cărţilor au fost întru folosul artei.

 

Menut Maximinian

 

Liviu Ioan Mureşan, Ioan Aurel Borgovan şi “filipicul” Virgil Raţiu

Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN

Cenaclul literar “George Coşbuc” de pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa este perceput între cei atenţi la viaţa literară din municipiu ca fiind al “bătrânilor”, deşi există membri care se exersează într-o largă plajă a manierelor de creaţie. Bunăoară, aseară a citit Liviu Ioan Mureşan, douămiist veritabil, poet care este foarte activ în presa electronică şi socotit de congeneri ca fiind “din front”. Poetul Mureşan a fost prezentat de preşedintele executiv al cenaclului, prozatorul Ion Moise, ca un autor matur, care s-a impus în rândul membrilor de la “George Coşbuc” şi a convins că are ceva de spus în poezie. Alexandru Cristian Miloş a constatat o evoluţie a poetului de la versul preponderent tradiţional în prima carte, la cel subscris acum postmodernismului şi cultivând pe alocuri poetica faptului banal. Invitatul a citit apoi un grupaj de versuri asupra căruia s-a pronunţat Virgil Raţiu, evidenţiind asemănarea cu poezia pe care o scrie generaţia tânără: “Este bine scrisă tehnic, totul pare calculat, însă îi lipseşte ceva”, a precizat, fără să spună ce anume. La întrebarea lansată în subsidiar – ce lipseşte poeziei citite? – a răspuns poetul Emil Dreptate, făcând cunoscut că a urmărit ceea ce se scrie în poezie citind reviste literare, ascultând ceea ce se citeşte între poeţi. În cunoştinţă de cauză observă că poezia nu se mai adresează sufletului, sensibilităţii, ca altădată, ci este rece: “Arta trebuie să sensibilizeze, să se adreseze simţurilor care receptează frumosul; ori în poezia nouă pe care o numim postmodernă, post-post…, se pare că lipseşte ceea ce este esenţial. Ea trebuie să se adreseze sufletului, trebuie să capaciteze natura umană şi să o atragă. Poezia care se citeşte în cenaclu, care apare prin reviste, se pare că a uitat de acest lucru; tranziţia noastră spre IT îşi pune amprenta şi pe ceea ce scriem noi acum, inclusiv asupra colegului nostru Liviu Ioan Mureşan”. Poetul Emil Dreptate a amintit experimentul din urmă cu douăzeci de ani, când alături de poezia unui laureat Nobel a fost publicat un poem creat cu ajutorul calculatorului, perfect, însă rece, necomunicând nimic uman. Poate peste câteva decenii va avea loc o limpezire, ca în anii şaptezeci-optzeci, când s-au scris poezie şi proză adevărate, s-a făcut critică temeinică, a mai spus Dreptate. Pentru Olimpiu Nuşfelean, ceea ce a citit invitatul: “este mai legat, are un discurs propriu, imagini frumoase şi crede că vine dinspre Mircea Ivănescu, alături de un specific de găsit într-o atitudine etică, o ironie ascunsă”. La rândul său, Menuţ Maximinian a exprimat opinia sa asupra unor versuri pe care le găseşte ca fiind din registrul poeziei religioase şi pline de sensibilitate.
Volumul de epigrame “Borgovenisme”, de Ioan Aurel Borgovan, a fost prezentat de autorul care a citit pentru cei prezenţi şi câteva texte, apoi Marilena Toxin a rostit o pagină despre carte, surprinzând aspecte referitoare la tematică, formă, urmată de Lucreţia Bucur, cu câteva cuvinte frumoase despre textele citite.
În final, scriitorul Virgil Raţiu a exprimat o adevărată filipică la adresa neglijenţelor de corectură, a superficialităţii lui Ioan Aurel Borgovan şi a altor autori, socotind faptul “o nemeritată bătaie de joc de limba română”. Lucrurile au fost spuse “verde-n faţă”, cum ar trebui pronunţate toate adevărurile între oamenii aceleiaşi societăţi care vrea nu numai să nu se facă de minune, ci şi să progreseze.

 

Victor Stir

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: