Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Vânzătoarea lui Cioran, scoasă la lumină de EVZ

Miercuri, 13 Aprilie 2011.

Vânzătoarea lui Cioran, scoasă la lumină de EVZ

Autor:  Ionuţ Stănescu

Cea care a scos la vânzare manuscrisele lui Emil Cioran, punând literaţii de la Bucureşti pe jar, a fost, recent, oaspete al Institutului Cultural Român din Paris şi al Ambasadei României din Franţa, în cadrul unor evenimente care marcau o sută de ani de la naşterea filosofului

Misterul din jurul vânzării manuscriselor lui Emil Cioran începe să se risipească. Eleonora Cioran (83 ani), cumnata filosofului, a recunoscut, ieri, într-un dialog telefonic purtat cu EVZ, că ea este cea care a înstrăinat documentele din perioada românească a scriitorului. Săptămâna trecută, cu două zile înainte de licitaţia organizată la ….

Eleonora Cioran a vândut, Laurence Tacou a cumpărat

Cea care a cumpărat respectivele documentele de la Eleonora Cioran este Laurence Tacou – patroana Editurii L’Herne – una dintre casele editoriale pariziene care publică titluri ale lui Emil Cioran în Franţa. Laurence Tacou este fiica lui Constantin Tacou – originar dintr-o familie macedo-română, fondator al Editurii L’Herne şi bun prieten cu Emil Cioran.
„Doamna Tacou a venit la mine în vara anului trecut şi şi-a luat documentele pe care le-a dorit. După un timp, mi-a trimis nişte bani prin poştă: m-a răsplătit pentru acele manuscrise. Suntem prietene. La începutul anilor 1990, împreună cu soţul meu (Aurel Cioran – n.r.) am făcut excursii prin Franţa, alături de ea şi de tatăl ei”, spune Eleonora Cioran, păstrând însă discreţia în privinţa sumei primite de la directoarea Editurii L’Herne. „Acuma, n-o să-mi cereţi să vă spun şi câţi bani mi-a dat! Mi-a dat o sumă modică”.

Parada franceză a manuscriselor

Cu trei săptămâni înainte de licitaţie, o parte dintre aceste documente au fost prezentate publicului larg de către Laurence Tacou, în cadrul unei expoziţii organizate în colaborare cu Primăria Arondismentului 6 din Paris. Expoziţia a purtat numele „Emil Cioran: O tinereţe crepusculară” şi a fost deschisă timp de cinci zile, între 15 şi 19 martie. Într-un interviu acordat televiziunii France 3 – cu ocazia vernisajului acestei expoziţii – Tacou a fost filmată ţinând în mână paşaportul tânărului Emil Cioran şi făcând o succintă descriere a felului în care filosoful s-a rupt de România şi s-a stabilit în Franţa. Expoziţia a constat în prezentarea a numeroase manuscrise, diplome şi acte din tinereţea filosofului, Primăria Arondismentului 6 fiind unul dintre organizatorii evenimentului deoarece adresa la care Emil Cioran a locuit până la sfârşitul vieţii – Strada Odeon nr.21 – se găseşte pe teritoriul acestui arondisment. Informaţii suplimentare despre această manifestare, inclusiv ştirea…
Sintetizând, Laurence Tacou a cumpărat manuscrisele de la Eleonora Cioran în vara lui 2010 şi încă era în posesia lor la jumătatea lunii martie 2011 – cu trei săptămâni înainte de licitaţie. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe, vânzarea documentelor prin intermediul casei „Binoche et Giquello” a fost programată dinainte de luna martie.


Paşaportul prezentat de Laurence Tacou (foto 2), în faţa camerelor Canalului France 3, în data de 14 martie 2011, are aceeaşi serie cu cel din vitrina Hotelului Drouot (foto 1) – locul unde s-a ţinut licitaţia din 7 aprilie 2011

Laurence Tacou, cap de afiş pentru ICR Paris şi Ambasada României

Recent, în calitatea sa de editoare a lui Cioran, Laurence Tacou a fost prezentă la două evenimente prin care Institutul Cultural Român din Paris şi Ambasada României din Franţa au marcat o sută de ani de la naşterea filosofului. Pe 27 martie, Tacou a fost invitata Institutului Cultural Român la salonul de carte din Paris, iar pe 8 aprilie – la o zi după licitaţie – a fost co-organizatoarea unei mese rotunde „Emil Cioran”, împreună cu ambasadorul României din Franţa, Bogdan Mazuru. Masa rotundă a avut loc la sediul Ambasadei Române.


Afişul evenimentului organizat de Ambasada României împreună cu Laurence Tacou

Editura L’Herne a publicat până acum nouă titluri Cioran, printre care şi o antologie de texte critice semnate de diverşi autori, având în centru figura filosofului. Această antologie a apărut în 2009 şi face parte din colecţia „Cahiers de L’Herne” – cea mai respectată colecţie din portofoliul casei editoriale. Numele lui Laurence Tacou a fost cap de afiş al ambelor evenimente patronate de instituţiile române.


Afişul prin care a fost anunţată participarea Editurii L’Herne la standul ICR Paris, în cadrul salonului de carte organizat luna trecută în Capitala Franţei

Contactat de EVZ, Horia-Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Român, nu a răspuns la telefon. Prezentă în sala în care a avut loc licitaţia din ziua de 7 aprilie, Laurence Tacou a negat în faţa presei române faptul că ar fi avut de a face cu vânzarea manuscriselor Cioran – informaţie publicată săptămâna trecută de adevarul.ro. Suspiciunile manifestate de mai mulţi cercetători francezi ai manuscriselor lui Cioran o indicau, încă de săptămâna trecută, pe Laurence Tacou drept beneficiara vânzării documentelor.

Cât îi rămâne vânzătorului

Criticul de artă Pavel Şuşară a explicat pentru EVZ că, în cazul licitării unor obiecte de artă, organizatorul – casa de licitaţii – percepe de la vânzător aproximativ aceleaşi taxe cu cele percepute de la cumpărător. În speţă, dacă omul de afaceri care a cumpărat manuscrisele, George Brăiloiu, a trebuit să plătească speze de 25% din suma licitată, vânzătorul ar trebui să plătească aproximativ o sumă identică. În cifre absolute, 100.000 de euro. Altfel spus, din cei 406.000 de euro încasaţi la vânzarea de joi, 7 aprilie, lui Laurence Tacou i-ar putea reveni aproximativ 300.000 de euro.

UPDATE: Invitată, aseară, prin telefon, la emisiunea „Evenimentul zilei” de pe B1TV, Eleonora Cioran şi-a schimbat declaraţiile faţă de cele date EVZ cu doar câteva ore mai devreme. Cumnata filosofului a susţinut, la emisiunea realizată de Robert Turcescu şi Ion Cristoiu, că Laurence Tacou i-ar fi sustras documentele din casă. Reamintim că, iniţial, Eleonora Cioran a spus că n-a vândut niciun document, apoi că le-a vândut pe-o sumă modică, apoi că i-au fost furate din casă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: