Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Pomul cu litere – Menuţ Maximinian

Apărut la editura Karuna din Bistriţa „Pomul cu litere” este cea mai recentă carte publicată de scriitorul Menuţ Maximinian. Lucrarea are 288 de pagini şi este o prezentare de carte în care se regăsesc un număr important de autori. „cartea semnată de Menuţ Maximinian este un compendiu de jurnalism cultural de cea mai bună calitate, care adună în pagini o seamă de întîmplări de carte, cronici literare succinte” spune în prefaţă Melania Cuc.

Pe coperta a patra Alexandru Florin Ţene remarcă: ”autorul are simţul expresiei plastice, catifelate şi atunci fraza sa e inundată de un freamăt senzorial”, iar Dan Brudaşcu, pe aceeaşi copertă, subliniază că ”fiecare cronică e o declaraţie de prietenie pe care Menuţ Maximinian o face în mod deschis şi sincer fiecăruia dintre autorii prezentaţi”.

M-am regăsit aici cu „Poeme de nişă” şi „Tratamente pentru inimă” alături de Ion Mureşan şi Ioan Es. Pop (autorii fiind recenzaţi în ordine alfabetică), ceea ce mi-a făcut o deosebită plăcere.
Menuţ are bunul obicei de a strînge între coperţi toate recenziile pe care le publică în presă. Un reporter activ, jovial, cu zîmbetul pe buze în orice situaţie, pare trecut de pragul înţelepciunii. Dacă noi pisăm strugurii cu picioarele, fiecare în teascul său, dacă obţinem un vin dulce sau sec, chiar dacă e acrişor sau rămîne la stadiul de must, Menuţ are curajul să îl deguste şi puterea să îl descrie. Termenii pe care îi foloseşte sînt ai unui degustător profesionist, fără a pune verdicte conform propriilor preferinţe. De aceea se regăsesc alături Gelu Vlaşin, Al. Florin Ţene, Vasile Dâncu, Dorel Cosma, Melania Cuc, Ioan Barb şi mă opresc aici cu înşiruirea pentru a lăsa cititorului plăcerea descoperirii.

Şi în cartea de faţă, nu întîmplător încadrată în colecţia „Identităţi”, autorul reuşeşte să se re/prezinte pe sine. Atinge cu bună ştiinţă empatia cititorului obligîndu-l să vadă prin paginile citite atît pe autorul cărţii recenzate cît şi pe autorul recenziei.

Cu siguranţă utilitatea volumului de faţă se va vedea în timp, cartea fiind folositoare oricărui împătimit al literelor, fie ca prezentare dar, mai ales, ca reprezentare. Istoria literaturii se scrie înainte ca aceasta să intre în istorie datorită unor truditori de bun simţ şi de bun gust. Dintre aceştia eu îl cunosc pe Menuţ Maximinian şi am plăcerea să vi-l prezint aici.

Autor Liviu – Ioan Mureșan

Reclame

Single Post Navigation

2 thoughts on “Pomul cu litere – Menuţ Maximinian

  1. Rog a se menţiona autorul articolului.

    • Desigur. Ne cerem scuze. Dintr-o eroare a apărut articolul fără autor. Remediem și vă mulțumim pentru semnal.
      Cu deosebit respect și sinceră prietenie,
      Doria Șișu Ploeșteanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: