Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Șantajul – un roman de Patrizio Trequattrini, la editura Herg Benet

La editura Herg Benet a apărut, în colecția Radical din 8, romanul Șantajul, de Patrizio Trequattrini, tradus din italiană de Laszlo Alexandru.

“Singurul mod de-a fi sinceri este să recunoaştem că trebuie să trăim în lume etsi deus non daretur. (..) Însuşi Dumnezeu ne învaţă că viaţa noastră omenească trebuie să continue de parcă el n-ar exista.” (Dietrich Bonhoeffer)

“Eclipsa luminii lui Dumnezeu nu înseamnă stingerea sa, chiar mîine ceea ce s-a interpus ar putea să dispară.” (Martin Buber)

Acestea sunt cele două motto-uri care deschid romanul Șantajul, ce ar putea fi citit deopotrivă ca un roman de aventuri, cu mister și răsturnări de situații, dar și ca pe o suită de reflecții asupra lumii contemporane, în special asupra rolului artei în viețile oamenilor.
Intriga poate fi creionată simplu: o tânără pe nume Nora primește într-o zi o scrisoare care îi propune o aventură ce-i va schimba viața. Tânăra se va arunca în necunoscutul plin de mister și atracție, iar rezultatul – ce implică și un șantaj erotic – va fi cu totul altul decât ne-am putea aștepta. Nora va fi obligată să scrie un roman, în schimbul păstrării discreției asupra aventurii în care a fost atrasă; treptat, cititorul descoperă că romanul pe care-l scrie eroina nu este doar o carte, ci o călătorie spre propriul sine, o re-descoperire și o re-valorizare, un răspuns la multe întrebări care până atunci nu fuseseră puse în mod explicit.

Un roman scris coerent și atractiv, captivant, cu o linie a acțiunii care nu deviază obositor, Șantajul se citește pe nerăsuflate. Este, în plan secund, povestea scrierii unei cărți, o poveste care fără-ndoială îl face pe cititor să-și imagineze cum ar arăta și propriul lui roman autobiografic, dacă într-o zi ar fi șantajat de către cineva să-l scrie.

Nu în ultimul rând, autorul italian Patrizio Trequattrini se dovedește un excelent cunoscător al psihologiei feminine. Scris atât la persoana a III-a (din perspectiva unui narator), cât și la persoana I (chiar din perspectiva eroinei, în timp ce aceasta își compune romanul), Șantajul surprinde excelent reacțiile și sentimentele personajului principal, lupta între sinceritate și conveniență, între confortul sentimental banal și aventura romantică.

“Şantajul este un roman complex, care poate fi parcurs pe mai multe niveluri de lectură. Aspectul cel mai uşor sesizabil este acela al cărţii de vacanţă: o femeie tînără şi frumoasă este abordată şi sedusă de un bărbat experimentat. În paralel cu firul principal, îşi fac locul marile teme existenţiale: Ce este viaţa? Cine ne stabileşte traseul existenţial? Există sau nu există Dumnezeu? Ce înseamnă arta? Cum se scrie o carte? Care sînt strategiile pentru a crea o operă valabilă? Dar pentru a o vinde? Cum trebuie să întîmpinăm naşterea unui copil cu handicap? Avem dreptul moral de-a comite avortul, pentru a evita venirea pe lume a unui copil bolnav de sindromul Down? Care e condiţia femeii în ziua de azi? Cum poate femeia să-şi ocupe adevărata poziţie de forţă în societate?
Din postura unui banal episod de şantaj sentimental, romanul se deschide treptat către marile întrebări şi sfidări ale existenţei contemporane”, apreciază scriitorul și traducătorul Laszlo Alexandru.


*
Patrizio Trequattrini s-a născut în 1958 la Roma. La sfîrşitul studiilor liceale a colaborat la pagina culturală a cotidianului „L’Umanità“. A absolvit studii de Filosofie teoretică, la Universitatea „La Sapienza“ din Roma, cu o teză despre Giovanni Gentile. A predat filosofie, istorie şi literatură.

În 2007, a publicat romanul Il ricatto (Şantajul). În 2008, a publicat tragedia Furio. În 2010, a publicat versiunea română a tragediei Furio (Cluj, Ed. Eikon).

Romanul Șantajul poate fi comandat aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/?category=3&product_id=45

 Autor Cristina Nemerovschi

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: