Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

VINA / FAJI

COMENTARIU la
cartea de poezii a
autorului Constantin Gherghinoiu

Motto :

“Vreau să fug din lume,

unde să fug Doamne ?

peste tot se întinde nicăieri

peste tot este un vid nedumerit,

nu ai unde să te duci niciodată,

nu este scăpare nici pentru tine, “
Aceste versuri folosite drept motto, deschide seria de poezii din cartea care se numeste “ VINA / FAJI “ , a poetului, prozatorului, dramaturgului și istoricului literar Constantin Gherghinoiu, editată la Editura “Grai și suflet – Cultura Națională “, București, decembrie 2011. Cartea apare sub colaborarea cu Uniunea Cenrtrală a Albanezilor din România și este tradusă în limba albaneză de un nume cu rezonanță internațională, poetul BAKI YMERI .
Constantin Gherghinoiu este absolvent al Facultății de Filosofie –Secția Pedagogică, al Universității din București. Născut în județul Prahova, este prin adopțiune fiu al Brăilei, pe care o iubește. Dovada ? tot ceea ce a făcut pentru cultura sa. Din anul 1991 se numără pritre fondatorii Socioetății Scriitorilor Costache Negrutzi din Galați, la care au colaborat numeroși scriitori din Brăila .Ca director al Casei Corpului Didactic din Brăila, scoate seria nouă a publicației “ Foaia Învățătorului “ și mai publică zeci de lucrări didactice.
Din anul 2002 este numit director al Instituției de Învățămâmt “ Dumitru Panaitescu Perpessicius ”, liceu pe care-l conduce cu o neîsuflețită abnegație.

Iubitor al operei lui Perpessicius și nu numai, sub conducerea domniei sale, acestă instituție de învățământ, arată precum o bijuterie iar ușile sale fiind deschise și copiilor de dincolo de Prut.
Posesor a numeroase premii naționale și internaționale al concursurilor literare, omul de cultură Constantin Gherghinoiu, a primit pe lângă toate acestea “Diploma și Medalia de Excelență “ – acordată de Consiliul Local Brăila în anul 2003, iarăși în anul 2004, Președintele României, îi acordă “Meritul pentru învățământ în grad de Cavaler “. În anul 2007, primește Diploma și Medalia în grad de “ Cavaler al Literelor “, la Galați.
Împătimit al culturii brăilene spre a o duce mai departe, Constantin Gherghinoiu, colaborează la diferite publicații în țară și străinătate: Franța (unde a și făcut cursuri de specializare ), Grecia, Bulgaria, Serbia, Slovenia. Ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, din anul 2006, este ales in Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor – filiala Brăila / Galați.
Volumele publicate sunt :
Toamna patimilor după Matei – poezie, Galați Ed.Porto – Franco, 1991
Șantaj – roman, Galați Ed. Porto-Franco,1995
Pușcărie pentru porumbei – teatru, Galați Ed. Geneze, 1998
Mitologii negre – poezie, Brăila Ed.ExLibris, 2001
Sinele și deșertul – poezie, Brăila Ed.centrul de Creație, 2004
și ediție bilingvă,româno-franceză, 2007
Poezia pierdută și poeme în proză, Brăila Ed.ExLibris, 2008
euGENIA Cosmosului meu – poezie, Brăila Ed.ExLibris, 2009
Fănuș Neagu și eroii lumii lui – proză, Brăila Ed.ExLibris, 2009

Heraldica – volum apărut în limba macedoneană, la Ed. Matrița, 2010 Prezent în multe antologii de poezie, proză și dramaturgie, domnia sa, are și meritul de a fi antolog la “ Din Vadurile Chiralinei “ -volumul de poezie , Brăila Ed.ExLibris, 2005 și “ Poezie și Proză la Dunărea de Jos”, Brăila Ed.ExLibris, 2008.
Volumul de poezii “ VINA – FAJI “, consider că este o carte de spirit în care poetul parcă ar fi cuprins în sufletul său toate păcatele și mizeria tuturora și apăsat de acestă intunecare, dorește să șteargă totul – ca pe un geanm – să poată vedea prin el transmițând și altora, ceea ce înseamnă lumina spirituală.
Sincer cu el până la capăt, cu sufletul întunecat se spovedește în fața bunului Dumnezeu, cerând pentru sine și semenii lui, ca El Dumnezeul nostru, să reverse măcar un fir de lumină, ca noi muritorii ajungând în fața Scaunului de milostivnică judecată Dumnezeească, să îngenunchem și cu sinceritate să cerem iertare de toate greșelile făcute și ca ele să nu se mai repete.
“ce viitor să fie în fața ta, Doamne / după tot trecutul în care zaci îngropat, / altarul se arată răsăritului / și gol este altarul, / gol de zei și de demoni, / Hristos, tot pe cruce mai ești ? / așa cum te crucificaseră mai demult / gărzile pretoriene mai ești ? / tot singur, Hristos ? /

tot părăsit de oameni ? “
Cuvânt după cuvânt, ca într-o rugăciune, autorul își dorește un lucru extrem de important: o vigilență trează reînoită în toate principiile morale și spirituale. Este o cale anevoioasă – este conștient de acest lucru – dar care merită să depună orice efort cerând ajutor: “roagă-te pentru mine, Părinte.” Dumnezeului nostru, poetul se încredințează pe sine precum și pe semenii lui, cu înreaga lor viață fiindcă mărturisește deschis, că el reprezintă sentimentul vulgar al tuturor celor ce simulează că îl caută. Cu puținătatea trupului său, se simte incapabil și slab să poată dobândi un lucru bun :
“Dumnezeu vrea să intervină, / este neputincios, / nimeni nu-l mai ia în serios / aș vrea s-l salvez din oroarea clipei, / să-l scot din penibil, / din vetustețe, / nu mă pot salva nici pe mine, Doamne, / ce să speri de la un neputincios ? “

Autorul mărturisește cu tristețe că a eșuat jalnic din toate încercările de a-și asigura nemurirea. Plânge și tace. Tace, fiindcă tăcerea este folositoare atât pentru el ca om al creației cât și pentru semenii săi, dobândind prin acestea orice virtute.
“ crucea pe care îl pusesem pe acela ales / înmugurise de puterea primăverii, / am privit adânc în miezul lemnului / și am strigat: / o, Doamne, tu ești aici, / în ce întuneric stai ! / țși am început să plâng, / din lacrimă a ieșit raza de lună/ și întunericul, / acel întuneric desăvârșit / în care te țin, Doamne, ca pe o pasăre în laț .”
Așa cum pe cerul liniștit de albastru, păsările se joacă și zboară în tăcerea lor, și omul rugăciunii, se bucură de dragostea Domnului. Citind cartea de poeme “ VINA – FAJI “, vă veți bucura de puterea cuvântului ei. Arta cuvântului scris de Constantin Gherghinoiu, revarsă peste cei ce-i citesc opera, lumini reconfortante și purificatoare pentru suflet și spirit.

 

Constanta Abalasei-Donosa

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: