Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Estul Sătul – Ce se mânca în timpul Revoluţiei Culturale

                   Estul Sătul – Ce se mânca în timpul Revoluţiei Culturale

Sasha Gong o fetiţă de 12 ani  a fost deportată din locuinţa ei din oraşul Guangzou din sudul Chinei spre stepele rurale în scopul de a fi reeducată. Scena se petrece în al 4-lea an al Revoluţiei Culturale Chineze, iniţiată de Preşedintele Mao , de fapt o mişcare dezastroasă contra „elementelor capitaliste”. În paralel China suferea de lipsuri teribile de hrană şi combustibil care aduc bucătăria chineză la aproape zero.
O carte recent  publicată de Gong şi Scott Seligman pun în altă lumină perioada de lipsuri şi foamete care străbătea China comunistă. Cartea explică  cum o naţiune întreagă improviza mese cu foarte puţine ingrediente şi câţiva cărbuni de foc. Eficienţa şi talentul culinar, devin cruciale în a hrăni o familie şi copiii acesteia cu o hrană gustoasă şi sănătoasă. Gong scrie cum masa de dimineaţă era compusă din zeama în care s-a fiert orezul, varză acră sau legume conservate.
Spre prânz se consuma orez , legume şi rar câte un ou dacă era de găsit. Când nu procurau orez se foloseau cartofi fierţi în zeama de orez. Carne sau peşte  erau distribuite o dată pe lună, carne de găină de două ori pe an. La satul în care a fost trimisă, Gong devine o studioasă  elevă , însemnând reţete culinare şi experimentând în bucătăria comună. Fără să vrea devine o bucătăreasă inovativă  şi pune le punct metode ingenioase de folosire intensivă a ingredientelor . Un singur cartof tăiat subţire era servit la câţiva meseni. Apa în care a fost fiartă carnea de porc era transformată în supă. Ouăle fiind  raţionalizate, un singur ou era fiert , apoi  pasat cu multă apă, diluat şi servit ca o băutură în căni de sticlă, la cel puţin 10 persoane. Când în 1976 Revoluţia culturală  a fost sistată , Gong se întoarce la şcoală  ca mai târziu să aibe şansa să emigreze în USA . Azi Gong este şefa secţiei Chineze la Vocea Americii.
In urmă cu  8 ani Gong face cunoştinţă cu Scott Seligman, scriitor şi cercetător de istorie a Thailandei şi a Chinei. Cei doi sunt legaţi de pasiune pentru arta culinară Chineză. Seligman înţelege de la Gong că Revoluţia a privat milioane de tineri chinezi de cultură şi de dreptul la o hrană decentă
trimiţându-i la reeducare la ţară dar în schimb a catalizat o apropiere de ţărănime şi de tradiţiile culinare, mulţi reuşind să prepare mese delicioase, hrănitoare, cu produse locale nevătămate de procese industriale şi chimicalele azi larg folosite. Este exact ce caută bucătăria modernă de azi, în întoarcerea ei spre natural, organic . Rezultatul eforturilor celor doi este o carte de bucate , splendid ilustrată , care reflectă spiritul unui popor care te salută cu întrebarea:
” Ai mâncat deja? ” . Ilustraţiile reproduc afişele vremii, absurdul timpurilor de restrişte, lozinca Maoistă omni prezentă   : „Estul este Roşu ” dar şi 80 de reţete pline de simplicitate cu explicaţii detailate despre preparare. Vom găsi vinete umplute cu carne tocată , raţă  în miere, pui cu sos de alune, ouă fierte în ceai  şi veşnicul numitor comun: tofu în ulei vegetal. Viaţa la ţară oferă o dietă scăzută în calorii, o hrană permanent proaspătă şi mai ales neatinsă de pesticide, spune Seligman în prefaţa cărţii. Ironic , oraşele Chinei moderne se prezintă cu o societate mai stabilă, mai sedentară , plină de scandaluri legate de hazardurile găsite în hrana din restaurantele rapide şi cu o obezitate naţională în permanentă îngrijorătoare creştere.
Autor Adrian Grauenfels
Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: