Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Cronici răsturnate 1. Săptămâna 3-9 martie 2012

Începem de astăzi o rubrică săptămânală în cadrul grupului de Recenzii, care nu se dorește a fi o cronică literară, ci mai degrabă o imagine voit distorsionată a cititorului aflat dincolo de granița textului; o privire, dacă vreți, aruncată printre uluci, subiectivă în mare măsură, însă cu menirea de a aduce în fața adevăratului cititor o scriere în proză de pe pagina principală, care merită a fi dezbătută.

Textul va fi ales din intervalul sâmbătă-vineri al fiecărei săptămâni și se va posta duminica.

Pentru săptămâna 3-9 martie am ales textul

Iubirea? După împrejurări, bre…”, autor Mihu Iancu

http://cititordeproza.ning.com/profiles/blogs/iubirea-dup-mprejur-ri-bre,

text care este recomandat să fie acompaniat de melodia „Love is in the air”, Tom Jones

http://www.youtube.com/watch?v=061cgLtuYeQ

Tema propusă este interesantă, dacă reușești să te situezi în interiorul ei.

Se pare că autorele oscilează între a fi sau nu îndrăgostit. Mă rog, fiecare cu nevoile lui. Crede că acest sentiment este o iluzie, însă, mai apoi, ne spune că nu e sigur dacă a scăpat de această iluzie, ceea ce ne duce cu gândul la o realitate iluzorie (fantastic, bre!).

Nedumerirea autorului încearcă să ne păcălească prin situarea a două cuvinte cu același sens pe poziții diferite. Frământarea lui alta e și nu cu lingvistica are treabă, de-aici și tentația de a separa conceptul în două, dându-i valori diferite, una legând-o de trup și alta de spirit. Mai greu e să ne lămurim care-i una și care alta, din moment ce autorul nu este el însuși lămurit. Aici mă refer chiar la partea lingvistică. ”Iubirea e ceva frumos, Dragostea e ceva drăguţ. Sau invers.”

S-a dus naibii filosofia de viață a lui Petrini! Dacă îi dăm dragostei valoare de sex, așa cum, totuși, pare să ne sugereze autorele, atunci ar trebui să citim „Dacă sex nu e, nimic nu e” și-apoi toți cititorii riscă să fie pocniți în moalele capului de ciomagul imaginar al lui Marin Preda.

Am văzut necuvântătoare dând dovadă de afecțiune dincolo de relația fizică. Am văzut reacția de atașament dus până la extrem față de partener (sau pui) în fața pericolului, a suferinței sau chiar a morții. Nu am văzut, în schimb, trădarea încrederii la necuvântătoare. Din acest punct de vedere, da, ne sunt superioare.

Un scriitor inconsecvent și prea puțin credibil riscă să-și piardă cititorii pe parcurs. Cel mai trist pentru un autor este să ajungă singur la sfârșitul scrierii sale.

Nu este cazul lui Mihu Iancu, al cărui stil are menirea de a nu te lăsa rece și indiferent. Te intrigă, te captivează, ba chiar te enervează uneori, dar te face să dorești să-i răspunzi, să-l combați, iar când postează ceva nou să-ți spui „ia să vedem ce a mai scris Mihu, bre!”

Asta face toți banii plătiți pe abonamentul la internet.

P.S. – dacă doriți o contrapartidă la textul lui Mihu Iancu, vă ofer spre lectură o postare de Gongu Viorel pe aceeași temă.

http://cititordeproza.ning.com/profiles/blogs/apropos-de-declara-ie-de-dragoste-despre-dragoste-i-iubire


Autor Viorel Ploeșteanu

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: