Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Cartea unui singur poem

Așa pare noul volum, pe care și-l înscrie în palmares Paulina Popa, intitulat „vâsla de ametist. cartea Grecia”,Ed. EMIA, Deva, 2011, cu subtitlu – jurnal liric.

Poeta plecată tot din arealul Aradului, precum mai cunoscutele Angela Marinescu și Carolina Ilica, și-a construit cu migală și tenacitate cariera poetică. A publicat de la debut,petrecut în 1991 prin „Cu mâinile înflăcărate”,peste 16 volume de poezie și mai multe cărți pentru copii.

Într-un interviu, acordat revistei „Discobolul”(2007), poeta spunea că întâlnirea cu Augustin Doinaș i-a pecetluit, pentru vecie, legătura cu poezia și i-a rămas zeul ei tutelar. Tot în acest interviu mărturisea că, datorită relațiilor proaste cu ed. „ion Creangă”, s-a hotărât să-și facă propria sa editură. Nu ne-a spus cum s-a hotărât să organizeze și Festivalul de literatură de la Deva, în condiții nu prea prielnice.

Noua apariție editorială este un exercițiu de admirație pentru tot ce înseamnă Grecia. Un poem cu multe fațete legate între ele  prin versurile de sfârșit, care denumesc fațetele următoare, dând impresia de perpetuu. Procedeu utilizat de poetă și cu alte ocazii.

Caruselul amețitor al  istoriei, al miturilor și legendelor, al localităților celebre, precum și incantațiile și tonurile imnice, produc adevarăte stări de extaz: „În acest timp Fericirea se putea citi/pe întinderea apelor ionice./(p.5) sau viziuni fantasmagorice: „Apele se frământă,/ridică valuri pe culoarele istoriei,/scot la iveală monștri cu cap de om,/șerpi de apă,/aceia care mănâncă gândurile noastre,/ale tuturor,/stânci mari și focul negru/din miezul pământului./(p.7)

Vizitatorul Greciei nu poate evita întâlnirea cu istoria, cu marile ei personalități:„Pe nisip au rămas/ două umbre îngemănate/ca mâinile lui Constantin Cel Mare,/în statuia din Thessaloniki,/înainte de a fi cioplită/din piatră comună./(p.11) și „Popoarele de cai/mai galopează și astăzi suflându-ne în față/amintirea numelui/Alexandru.(17) sau„Aristotel,/poezia cea cu față de zeu,/ venită de pe Olimpul/ce străluceste în zare ca o catedrală.”(p.40)

Motivele religioase sunt prezente și în acest volum dar într-o măsură mai mică, amintesc poemele: „Lentile colorate”,„Armura călărețului”,„Pentru sfânta leturghie”etc., citez din ultimul:„Mi-am îndreptat șira spinării,/am șters șiroaiele de sudoare/care curgeau de-a lungul ei,/și am intrat în casa Domnului,/sus,/la Marea Meteoră.”/(p.101)

„Acropole”, un poem care mi s-a părut inegal, are un final pe cât de simpu pe atât de salvator: „Oare ce aș câștiga dacă m-ai aștepta,/aici pe Acropole,/de unde am putea zbura/mai departe,/cât mai departe.”(p.47)

Deși panteonul nu este complet, în poeme apar destule zeități, prilej pentru autoare de a ne propune teme diverse pentru meditații:„ Nu va ști,/Atena/ să-ți smulgă din temeiuri/noroiul de sub sân,/acea fărâmă de argint/ce-ntoarce înțeleptul către humă.(p.64)

Găsim, sub forme disimulate, în multe din poeme, câte un ars poetica, ca de exemplu:„Ai râs la gustul dulce al poemului.//Ai venit dintr-o altă lume,/cu dansul tău,/necunoscând legea bărbaților,/aceea care te-a legat cu lanțuri mari/ de piciorul patului.”//Se poate decela un ușor accent feminist, prezent și în alte volume ale autoarei.

Întâlnirea cu Grecia este un prilej de limpezire și inpirație:„Cum vei cânta. Apoi fără rușine,/întinsă pe nisip, ca-n flori/vei așeza-n poemul tău lumine/(p.13)

Citind această carte, dacă n-ai văzut Grecia, foarte probabil, te vei pregăti de călătorie iar dacă ai văzut-o, cu siguranță, te va apuca dorul.

Autor Constantin Butunoi

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: