Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Lumea, puţin altfel

     Gabriel Cazan, “Sfera de foc”, ed. Singur, 2012

 

Volumul de povestiri „Sfera de foc” (ed. Singur, 2012), avându-l ca autor pe Gabriel Cazan, debutează cu o povestire scrisă într-un ritm care amintește de începutul unui film. Un personaj, care poate fi oricare dintre noi, este supus atracției aproape magice a celui ce îi prilejuiește întâlnirea inevitabilă cu moartea, dar acest fapt, survenit pe neașteptate și în condiții relativ neobișnuite, desprinde cititorul de suprafața aparentă a realității și îi oferă posibilități de reflecție asupra unei teme majore. Povestirea, intitulată Umbra, este prima din cele cuprinse în volum, dar în fiecare din scurtele povestiri ce urmează găsim acest mesaj către cititor, ascuns abil într-un stil aproape cinematografic. Cititorul poate fi convins (prin cuvânt) despre vibrația nevăzută care îmbrățișează tot ceea ce se manifestă în plan fizic, vibrația Cuvântului primordial, într-un text direct, curat din punct de vedere stilistic (Vibrația). Sfera de foc, povestirea care dă titlul volumului, descrie experiența unui contact direct și neașteptat cu ființe extraterestre, surpriza pe care o trăiește personajul, dar și semnalul de alarmă care se desprinde din mesajul pe care vizitatorii i-l transmit. Jucăria se dovedește o proză izbutită, care așază cititorul în poziția unui alt punct de vedere asupra planetei Pământ.

De altfel, povestirile lui Gabriel Cazan sunt o cale deschisă pentru imaginație, cea mai creatoare stare a minții umane. Egalitatea în fața durerii, care nu ține seama de religie, naționalitate sau sex, este bine reliefată înMusulman. Crâmpeie de viață care se desfășoară la limita dintre posibil și real, la frontiera pe care cei mai mulți dintre noi o trecem pe neobservate, fac din autor un observator care trăiește, imaginează, povestește, atrăgându-ne să privim și să primim, ca și el, lumea puțin altfel. Ion, un om simplu de la țară, bun și muncitor, pe seama căruia unii se amuză sau disprețuiesc, în timp ce prietenul îl prețuiește, se dovedește în realitate a fi un mesager cu o misiune importantă pentru oameni. Hoțul pare un episod scurt, clar și bine regizat de serial SF, în timp ce Hârtia albă este o lecție despre suflet și conștiință primită de un copil de școală, fruntaș la învățătură. Florentina cuprinde destinul amar al unei femei din acești ani tulburi, cu toate ale vieții schimonosite de răutățile semenilor.

Sunt întâmplări plauzibile, pe care le întâlnim la tot pasul. Gabriel Cazan este un fin reporter, fotograf prin cuvinte al instantaneelor zilnice care pot ascunde lucruri grave și profunde. A doua șansă, povestirea ce încheie volumul, nu este întâmplător plasată la sfârșit, pentru că poartă mesajul îndreptării unor nesăbuințe care conduc spre moarte, din care salvarea poate veni doar prin credință. În viziunea povestirilor lui Gabriel Cazan, aceasta este lumea, puțin altfel, adică puțin mai bună.

 

Autor Constantin P. Popescu

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: