Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Cronici răsturnate 9. Săptămâna 28 aprilie – 4 mai 2012

Ionel Mony Constantin – Simple note

http://cititordeproza.ning.com/profiles/blogs/simple-note

muzică (nu de pahar)


Au fost în această săptămână cel puțin trei texte care ar fi trebuit luate în considerare. M-am gândit chiar să fac un cupaj, ca la vinuri, dar nu ar fi fost corect față de niciunul dintre autori.
L-am ales pe Ionel Mony Constantin pentru că scrierile domniei sale pe tema epocii nu de mult timp încheiată au o savoare aparte. Poate că unora nu le place acest tip de literatură. Ce mare lucru? Frică, turnătorie, cozi, frig, sărăcie și alte basme din astea. Ei, tocmai că nu-s basme. După cum ni se sugerează în acest text, același lucru se petrece și după, în așa-zisa democrație și, într-o nuanță ușor modificată (genetic?), se întâmplă chiar în zilele noastre, cum ar spune unul dintre Dumași, după mai bine de douăzeci de ani.
Îmi plac autorii de literatură contemporană. Cei care au mai studiat și istoria au un atu în plus și se pricep să surprindă elementele esențiale din cotidian.
Este interesant cât de repede am uitat anii comunismului, de parcă am fi citit despre ei în cartea de istorie și nu i-am fi trăit cu propriile ființe. Este adevărat că am și fost cam ocupați să supraviețuim capitalismului, acest miraj al capcanelor frumos ambalate. Știa cârmaciul ce vorbea când îi tot dădea cu imperialismul capitalist!
Textul în sine te poate păcăli cu ușurință dacă îl citești la suprafață, dar te poate și sufoca dacă intri prea în adâncul lui, așa că vă recomand o metodă din pescuit, adică ”să dați între ape”. Nu știu dacă și cei mai tineri, neșcoliți în timpurile alea, vor prinde nuanța scrierii, dar acum să ne creadă și ei pe cuvânt și s-o ia ca pe o Cronică după Ureche.
Avem narațiune la persoana I. Bravos, nene Mony! Nu-ți este teamă că o să te ia lumea drept tovarășul Bucurel? Sau, mai rău, tovarășul Clonaru? Ei, treaba lor! Sau a ta.
Da, domnule, unii turnau cu pasiune și dăruire totală. Ăsta era singurul lor merit, dar trebuie ținut cont de el. Totuși, se pare că veniturile mici (aici pensia) au jucat și ele un rol important în dăruirea cu care ”sifona” omul. De, om și el, cu nevoile lui.
Personajul își continuă activitatea (vezi mobilizarea pentru întâmpinarea minerilor din 13 iunie 1990) ca și cum nu ar fi fost nicio ruptură între vechiul regim și noua orânduire. Chiar, a fost?
În ceea ce privește nostalgiile comuniste este de înțeles. Este, de fapt, nostalgia vieții lor, așa cum a fost. Nu o să-i condamnăm acum că au mâncat salam cu soia dacă asta li se vindea.
Cititul morților din ziar nu este tocmai original, dar are întotdeauna același efect benefic asupra oamenilor în vârstă, care își zic cu reală satisfacție: ”Uite că s-a mai dus unul dintre prietenii mei. Iar am scăpat.”
”26 ianuarie. Azi e ziua Tovarășului. Afară ninge viscolit, așa că zăpada a acoperit groapa rămasă în parcare. Poate dă Dumnezeu și intră cine vreau eu cu o roată în ea”.
După cum observăm, nu mai ninge liniștit, ca în poezia lui Coșbuc, ci viscolit. S-a zis cu liniștea lor! Oare groapa acoperită să fie simbolul unei capcane? Și cine să cadă în ea? Noua orânduire? Tot ce se poate.
”În cameră este tot frig”.
Atunci, de ce-am mai făcut, frate, Revoluție?
Datele calendaristice din jurnal par să aibă și ele simbolistica lor.
1 ianuarie – început de viață (eră) nouă.
26 ianuarie – ziua Tovarășului (a conducătorului, oricare ar fi el și trebuie luat în seamă).
14 februarie – ziua iubirii, preluată de la occidentali, că ne-am dat cu ei, dar zăpadă și puritate canci, tot ploaie!
29 februarie – zi rară, nu te întâlnești de multe ori cu norocul în viață.
8 martie – tot cu femeile îți faci treaba, dar este greu să le ai pe toate. Cu adevărat, niciuna.
1 aprilie – ce păcăleală!
9 mai – ziua Europei. Na, așa ne trebuie!
La schimbatul numelui lui Iosifescu nu mă bag, că iar mă acuză unii de anti-semitism.
Avem cu toții, oare, câte un Clonaru din ăsta cu noi?
Autor Viorel Ploeșteanu

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: