Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

A II a parte din prefaţa ,,Colecţionarul” (de Florin Grigoriu)

,,Un exemplu în biografia sa este cartea – Uscând o lacrimă -, carte din 2009, despre viaţa sfântului monah, erou pe fronturile anului 1877, Cosma Iorgu, născut în 1847 în Ruşavăţu, plecat la Domnul după 25 de ani de la Marile Victorii ale independenţei, după ce a defilat lângă camarazii săi, încă trăitori în sărăcie, în fruntea Regimentului 10 Dorobanţi Putna, noaptea, la uşa unui azil ce nu-l primise, pe el, veteran şi monah! (Pe 10 Mai 1902, înmormântat apoi, cu mari onoruri, la Mănăstirea Cernica). Şi voi cita din cuvântul ziaristului de la gazeta
– Universul – P. Macarie, la înmormântare: – Nu voi vorbi de vitejia acestui distins fiu al Ţării, pe care-l conducem până la ultimul lăcaş. Decoraţiunile ce au strălucit pe pieptul său, şi pe care le duce acum sergentul aghiotant din fruntea cortegiului, vorbesc îndeajuns. Dumnezeu l-a iubit, că Dumnezeu iubeşte pe toţi vitejii cei mari, ţinându-l în viaţă încă 25 de ani, până când a venit să sărute drapelul cel nou al regimentului său şi să defileze pe dinaintea steagului românesc punându-i curajul în suflet şi împingându-l la datorie. Şi în aceeaşi noapte de 10 Mai să înceteze din viaţă. Du-te acum la ceruri, viteaz între viteji, care ai ţinut în mână şi drapelul Ţării şi sfânta cruce! Poporul te glorifică, iar în locul familiei pe care ai pierdut-o, armata şi-a dat o nouă familie, e regimentul din care făceai parte şi care vine acum după tine până la mormânt. Tu n-ai murit, că vitejii nu mor, te-ai despărţit doar de noi, pentru a te urca la ceruri.
Aşa sfârşeşte ziaristul, urmând studentul Tonegaru, care termină cuvântul său cu:
– Ce fericit eşti bătrâne! Comoara ta este mare, Sus şi acolo, cu drept ţi se vor răsplăti bravele tale fapte. Porţile Raiului sunt deschise. Du-te! Şi, în zborul tău spre ceruri, trimite-ne sfinte, iertare, iertare, iertare! (citat de la pagina 61).
Şi câtor semeni nu li se pot spune aceleaşi cuvinte, precum monahului, fost sergent? Şi câţi nu sunt uitaţi de oficialităţi şi de noi, ceilalţi? Este un merit al scriitorului Dumitru K. Negoiţă de a fi scormonit prin arhive şi publicaţii, dar şi de a pune în valoare, după ani, cele scrise de Ştefan Ghe. Sergent în : Amintirile mele din Războiul pentru Independenţă, retipărite în 1914, dar şi de ziarul – Universul- cu numerele din: 12-13, 16-18 şi 21 mai 1902, de Florian Tucă, Gabriel Cocora. Şi acestea sunt doar trei aspecte din activitatea scriitorului, aspecte reflectate în: Uscând o lacrimă, carte pentru monument (2009, editura Teocora) şi – Din măruntele colecţii (2011, ed. RawexComs şi aceasta de faţă (Despre adâncuri şi prezent) pe care autorul mi-a trimis-o prin email rugându-mă pentru un cuvânt cât de scurt de prezentare. Voi adăuga cărţii acesteea un autograf de pe cartea: Pasiuni din…amintiri! Bucurii autocreate…, din 2011, autograf din cartea mea cu autografe:
– Ploi de bucurii, unui general al Literaturii Române, scriitorului Forin Grigoriu, Bucureşti, Palatul de Cristal, 09 decembrie 2011, Dumitru K. Negoiţă.
Bucurându-mă că sunt printre…generali, adaug un autograf, dintr-o zi când Dumitru K. Negoiţă a participat la o lansare de carte, prima carte a unui student bucureştean, la Biblioteca Metropolitană ,,Mihai Sadoveanu”, din Bucureşti, şi mi-a dăruit cartea: Uscând o lacrimă (carte pentru monument) scriind:
– Cu preţuire, scriitorului Florin Grigoriu. Bucureşti, 04 – XII-2010, Dumitru K. Negoiţă (Vedeţi, vă rog, în această carte descris momentul)

Autor Florin Grigoriu

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: