Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

Confluențe poetice – o nouă antologie de poezie!

 

Nu demult a fost publicat noul volum de antologie de poezie, “Confluențe poetice”, la Editura Pim, Iași, 2013, volum ce cuprinde în vreo 400 de pagini creația lirică a unui număr de 50 de poeți, unii deja consacrați, alții situându-se la începutul unei noi etape în viaţa lor.

Încep prin a spune că este o lucrare grea, voluminoasă, apărută sub egida site-ului Confluențe lirice, în care găsim activitatea coordonatorului de proiect a dlui Relu Coțofană, a editorului în persoana dnei Mioara Băluță, a unui colaborator antologie în persoana dnei Anne Marie Bejliu și, nu în cele din urmă, activitatea unui grafician design care a asigurat calitatea coperții, dna Dana Ștefan.

Dacă  în secolul XX am asistat la o migrare a  poeziei de la rural la urban, așa cum a fost și firesc, potrivit gustului vremii, prin influența literaturii populare asupra literaturii culte, în secolul XXI, prin noua perspectivă a literaturii, asistăm la o avansare de la tradițional la  on-line, spațiul virtual transformându-se în spațiul de exprimare  a eu-lui liric. “Web-literatura nu substituie literatura de specialitate, în sensul tradiţional. Nu asistăm la o migrare a literaturii de specialitate pe net, ci cu totul la altceva. Spaţiul virtual devine un spaţiu de exprimare care suplimentează hârtia fără a o înlocui. Literatura începe se iasă din această eră, restrânsă, a hârtiei. Mulţi scriitori duc o viaţă dublă, una virtuală şi alta „reală”. Avantajul reţelelor constă în faptul că au capacitatea de a socializa în timp ce literatura de specialitate are posibilităti limitate din acest punct de vedere. Literatura  de specialitate este permisă oricui, nu există nicio modificare în acestă privinţă. Retelele vor permite trecerea dincolo de literatura de specialitate tradiţională. Unii vor spune că pe aceste reţele domneşte amatorismul. Nu e atât de adevărat, pentru că, de multe ori pe reţelele cele mai valoroase, sunt aceiaşi oameni care publică pe hârtie.  Recunoaşterea şi evaluarea textelor se bazează pe o selecţie ultra-democratică” (Relu Coțofană)

Ceea ce  face ca lucrarea de față  sa fie deosebită de celelalte antologii de poezii, este numărul mare de pagini  – și sper să nu fie în detrimentul lectorului, pentru a nu-l plictisi, căci trăim în secolul vitezei, și, se pare că, în acest secol, poezia se scrie și se citește tot cu aceeași viteză a secolului în care trăim -, precum și cele două prefețe semnate de dl Silviu Guga și de însuși fondatorul site-ului, dl Relu Coțofană. Mai trebuie amintit și importanța locului fotografiilor color ale autorilor (la începutul cărții), fiecare fotografie cu pagina de referință spre locul în care Cititorul se va întâlni cu poezia Autorului.

Volumul parcă mi-ar cere să vorbesc despre poezia vârstelor și a vorbi despre poezia vârstelor a celor antologați n-ar însemna, nici mai mult nici mai puțin, decât să depeni vers cu vers din  întregul univers poetic. De la universul cel mare ce înglobează pe cele mici (personale) până la cel mic ce-l poartă în sine pe cel mare, devenind, astfel, un întreg, cu dificultăți, nedumeriri, nostalgii, căutări și regăsiri;  cursul  de izvor care își urmează drumul spre sine, spre fericire, spre desăvîrșire, spre împlinire.

Este așadar o antologie de poezie dedicată, cu cea mai mare plăcere, acelor cititori a căror judecată nu este robită sau tulburată de ideile preconcepute, căci clasicul,  romantismul, naturalismul, impresionismul și expresionismul pe care îl vom găsi la unii poeți antologați, la unii într-o doză mai mare, la alții într-o doză mai mică, sau chiar deloc, unii dorind să rămână  avangardiștii neobosiți sau neomoderniștii pacificatori, oricum, toate aceste particularități tind într-o formă sau alta spre note și ușoare manifeste himeriste, bineînțeles, volumul a fost conceput în această manieră și pentru deliciul degustătorilor de literatură, în care fiecare se regăsește, bag de seamă, nu în propria creație, ci în gândurile celuilalt.

Mi-a fost necesară o astfel de introducere, ce e drept în puține cuvinte, nici nu mi-am dorit să dezvolt mai mult ideile despre carte, pentru că dorința mea este să fiți  Dumneavoastră proprii căutători de comori cu legitimație lirică sau, de ce nu, cu legitimație poetică.

Și pentru că mâine, 1 Iunie, este ziua aniversară a dlui Relu Coțofană, îi urez pe această cale toate gândurile de bine împreună cu tradiționalul “La Mulți Ani!”

 

2013, Maria Oprea

Single Post Navigation

2 thoughts on “Confluențe poetice – o nouă antologie de poezie!

  1. Felicitari pentru noua Antologie de poezie. Majoritatea poetilor imi sunt cunoscuti, le-am citit un timp creatiile si le-am admirat talentul. LA MULTI ANI domnule Relu Cotofana, sanatate si cat mai multe realizari frumoase.

  2. Felicitări tutoror poeților cuprinși în această antologie .
    Respect și admirație pentru cuvântul scris.
    Prețuire d-lui Emanuel POPE, pentru promovarea acestei
    antologii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: