Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

„NOUĂ” – O carte de week-end

Consider o întâmplare fericită şi rară, – care îţi aduce un strop de bine – apariţia la editura Renaissance în acest an, 2010, a volumului de povestiri, semnat de talentatul autor George L. Dumitru, ce poartă titlul „Nouă”, nume încărcat de simboluri, uşor de dibuit, cu un minim de efort. Nouă: nouă copaci mai altfel, într-o pădure – similitudini cu imaginea de pe copertă se pot descoperi – nouă mlădiţe, povestirile care structureaza cartea, nouă moduri de a vedea lumea şi nouă feluri de a o povesti, nouă luni, timpul necesar unei naşteri.

Povestirile? Păşiţi cu încredere. Într-o perioadă când toată lumea căută insolitul, nu doar în literatură, aici nu veţi descoperi nimic forţat, nimic lucios, nimic calp. Naratorul, reconstituie din amintiri puse cap la cap, un puzzle cu piese împrăştiate cronologic şi spaţial, croit din poveşti de viaţă, momente, anotimpuri neobservate, dimineţi liniştite, femei sau doar oameni ce ne intersectează pentru o clipă existenţa, dintr-o societate românească prezentă cu fantoşele, fantasmele şi cu tarele ei.

George L. Dumitru, are ştiinţa detaliului, mânuieşte cu uşurinţă dialogurile, neobișnuitul vieţii este analizat savuros, cu umor, tandreţe, sensibilitate, visare, compasiune, purtându-şi cititorul pe nesimţite de la real la fantastic.

Sunt convins că veţi descoperi cu încântare, eleganta înşiruire de fotograme minuţios realizate, care crează senzaţia de mişcare, uşor atemporală a primelor experimente cinematografice.

Există o simplitate şi o acurateţe a mesajului, claritate în idei, o lină curgere a gândurilor, ceva ce este aşezat aşa cum trebuie, care transpiră toate acele lucruri de care unii scriitori se feresc pentru a nu fi denumite banale.

Publicate până în prezent pe diferite site-uri literare, au fost remarcate de cititori, dacă ar fi să ne uităm la număr record
de vizionări, câteva mii, lucru rar întâlnit în lumea virtuală. Poate că unii vor spune că scriitorul nu inovează, dar fiecare povestire este o mărturisire scrisă cu multă fineţe, având calitatea de a ne face să privim fiecare în noi.

Autorule, e incredibil cum scrii. Imi plac textele tale pline de culoare, mişcare şi forţă de sugestie.

Cititorule care treci printre rânduri, aici nu vei suferi de singurătate şi nici de plictiseală.

Scriitorul şi criticul literar, Felix Nicolau, spune, printre altele, despre scrierile autorului:

„Proza lui George Luca Dumitru este „drăgăstoasă”, ca să pun la treabă un epitet din arsenalul lui. Îşi ia timp să descrie, să observe expresii şi gesturi, este încărcată de arome si culori. Poeticitatea este însă absorbită în text şi, dacă se face orişicât
simţită, atunci este doar la nivelul nostalgiei. Idealist şi pur, prozatorul nu se prăbuşeşte nicicând în patetism. Reuşeşte să se menţină la nivelul unui umanism elevat şi curios. Povesteşte şi pentru cititor, dar mai ales pentru el. Scrierile lui curg pe sub ochi ca o pastă parfumată. În plus, te liniştesc şi predispun la visare. O visare trează, totuşi, pentru că fibra lui de nuvelist tresare la ciudăţenii şi năstruşnicii. Deci umor şi reverie.”

Şi încheie prezentarea cu aceste cuvinte: „Mă întreb dacă nu e bine să-i citim cartea cu un acordeon la îndemână…”

Completez sau mai degrabă las o variantă, pentru cine nu are un acordeon în preajmă: Blue Moon, vocea lui Rod Steward se potriveşte perfect.

Autor Doru Emanuel

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: