Protecţia consumatorului de literatură contemporană românească-George Vasilievici

o inițiativă care dorește a veni în sprijinul cititorului -Recenzii

,,Steaua din Buneşti,


Pe coperta IV a cărţii ,,Metafore aprinse,, primarul oraşului Moldova-Nouă, domnul dr.ing. Ion Chisăliţă scria: ,,Prin scrierile sale, în care nu de puţine ori a zugrăvit viaţa grea a minerilor alături de care a trăit, Mihai Leonte, a reuşit de-alungul anilor să transforme lămpaşul în hârtie şi târnacopul în peniţă, unelte care l-au ajutat să zugrăvească în cuvinte măiestre atât locurile copilăriei şi adolescenţei sale, cât şi pe cele din acest colţ al Banatului, pe care le-a cinstit aşa cum se cuvine. ,,
Iată ce descriere frumoasă; iată ce portret pastelat în cuvinte sublime !
Să vorbesc despre Mihai Leonte, este ca şi cum aş striga din intrarea în mină iar de acolo din adânc, mi-ar răspunde glasul domniei sale în versuri.
Nu ne-am cunoscut personal ; însă ne ştim de ceva ani de pe site-ul de cultură ,,Cititor de Proză – Republica Artelor,, condus de domnul Emanuel Pope. Despre scrierile sale, am mai scris cândva !
Acum, încerc să-i creionez portretul nu numai în peniţă ci şi în cuvinte în care am văzut dragoste şi durere de dragoste, sentimente nemărginite faţă de locurile copilăriei sau dragoste amestecată cu multe vise, împărtăşită pritenilor sau colegilor de muncă. Scriierile sale evocatoare te luminează până la punctul în care ele ajung să se manifeste ca o rugă, ca un dar, ca un vis – fie oricât de modest – a vitalităţii lor ce a trecut demult prin plafonul oricât de gros al prafului de mineru . Incontestabil !
Toate fac parte din istoria minţii sale, îngemănând trăiri şi fapte în mijlocul cărora a trăit şi a visat.
A scris pentru prieteni. Şi-a iubit menirea în ale scrisului ca pe o evanghelie a dreptei iubiri pentru familie, îndrăgostit fiind şi de munca sa dar şi de scriierile sale, talentul purtându-l pretutindeni pe unde l-au purtat şi paşii.
De atunci, scrie cu elanul nedefinirii.
Aşa a simţit Mihai Leonte să-şi creeze forma deosebit de fericită şi curată a existenţei sale: prin muncă şi scris.
Scrisul l-a educat în acest sens şi de aceea a găsit răbdarea pentru a suporta, pentru a crede şi pentru a câştiga încrederea tuturora. A lăsat viaţa şi timpul să se depene de la sine fiindcă acestea două au dreptate oricum am lua-o ! Şi-a strâns emoţiile curate şi le-a pus în vers sau proză cu talent. Necurate sunt alte sentimente care cuprinde doar o latură a vieţii noastre: însă acestea deformează. Tot ce a gândit a fost bine. Mihai Leonte a mers înlăuntrul lui, cum a mers în lăuntrul pământului cândva încercând din adâncurile lui să găsească un răspuns: că trebuie să şi scrie. Şi nu a cedat niciodată scrisului !
Aşa şi-a editat în ani, cărţi !
A acţionat atent şi consecvent de fiecare dată dăruindu-ne din creaţiile sale curcubee de neasemuite gânduri spuse-n versuri sau povestiri. Prin scris, sufletul şi frumuseţea chipului său, nu i-au fost umbrite de munca dură a mineritului.
Acum, prietene scriitor Mihai Leonte, când veţi sărbători frumoasa vârstă de 72 de ani, vă dăruiesc gândul meu; sunteţi în mintea mea un prieten altruist. Cărţile domniei voastre, îmi sunt vii, fiindcă ele sunt pline de acea sinceritate bucovineană în care v-aţi dezlegat taina vieţii

 Autor: maria sava

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: